На 2 километра от Созопол, навътре в сушата до село Равадиново се издига странна, романтична и величествена постройка. Гледана от въздуха, прилича на кръст, гледана откъм езерото - на детска приказка.
z 07Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Кулите са украсени с мед и месинг.
Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки. След като веднъж влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец. Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул.

Предполага се, че манастирът бил издигнат на мястото на древно тракийско светилище, превърнато в храм на Аполон Лечител, закрилник на древната Аполония.

Месамбрия е основана от преселници от дорийските градове Византион и Халкедон през V в.пр.Хр. В продължение на близо 2500 години градът бил важен търговски и занаятчийски център в Западното Черноморие.

През Средновековието градът е преименуван на Месемврия и носи това име до 1934 г. Останките на Месамбрия се намират на живописен полуостров в Бургаския залив, в съвременния град Несебър.

Предполага се, че манастирът "Св.Анастасия" бил основан около 8 в., но първите сигурни данни за съществуването му са от две книги от края на 14 в., които принадлежали на манастира, а днес са във Ватиканската апостолическа библиотека. Следващите данни са от 16 в., когато манастирът се споменава в преписка за спорове за земи със  Созополския манастир "Св.Йоан Кръстител".

Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства.
Музеят на солта е включен в 1ОО - те национални туристически обекта, предлагат се брошури сувенири и др.

Църквата”Преображение Господне” в Поморие е най-старата постройка в града,градена през1763-64г.,завършена и осветена през 1765г.Тя е изградена на мястото на по-малък храм,съществуващ от ІХ в.,разрушен през 1760г. Църквата е трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани,без външни кубета и вътрешни сводове.Липсва олтарна абсида на изток.Покрита е с двускатен покрив,с обширно вътрешно пространство с по два прозореца на северната и южната страна,две врати: южна – по-голяма, и западна – по- малка.

Храмовата постройка е изградена изцяло от камък с дървени пояси и спънки между поясите и ъглите.Иконостасът е изработен изцяло от дърворезба в която са употребени разнообразни флорални мотиви.На иконостаса са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в.,а някои икони са от ХVІв.Във втория апостолски ред има 33 малки икони – апостолски,празнични и светителски.Под царската икона на Иисус Христос – в солея,се намира малко аязмо със светена вода,извираща от каменна плоча , дебела 20 – 25 см. Изворчето е наречено от християните “Сълзите на Христос”.

Оригиналният архитектурен план на църквата – липсващата олтарна абсида на изток и богатата и високохудожествена вътрешна украса ,я прави уникална за целия християнски свят.